Salut!,
Mă numesc Cărăruș Ana,
Studenta grupei CM-031,
specialitatea Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale.


La liceu deseori am scris eseuri despre profesia pe care dorim să ne-o alegem în viață. Pe atunci nu aveam o imagine clară despre una anume, însă ca oricare copil visam la ceva deosebit și interesul meu era mai mult concentrat spre cosmetologie. Uneori mă vedeam medic dermatolog, alteori cosmetolog, deși, habar n-aveam ce reprezintă aceste profesii în realitate. Timpul repede a fugit și după ce am finalizat clasa a 9-a am ales specialitatea Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale la Colegiul de Ecologie Chișinău. Din sutele, dar poate și miile de meserii existente, aceasta am considerat-o potrivită pentru mine și foarte aproape de pasiunea mea.

Devenind studentă la Colegiul de Ecologie, chiar din primele zile am fost încântată de simplitatea și căldura pe care am găsit-o aici. Studenți din toate regiunile Moldovei, profesori minunați și prietenoși, atmosferă deosebită, discuții între studenți pe diverse teme depre viața la colegiu și după lecții, interese, pasiuni și aventuri.

Specialitatea Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale cuprinde disciplini captivante, dar care cer și multă responsabilitate și efeort. Începând să le studiez, am conștientizat seriozitatea alegerii făcute. Să fiu sinceră nu mi-aș fi închipuit vreodată, că o specialitate poate cuprinde mai mult de douăzeci de discipline de specialitate. Printre acestea, pe care le-am studiat pănă acum, sunt: Farmacologia și Fitoterapia, Protecția mediului, Fitochimia, Prepararea infuziilor, Chimia farmaceutică și cosmetică, Chimia materiei prime, Chimia fizică și coloidală, Microbiologia, Metode fizico-chimice de analiză, Utilaj tehnologic, Procese și aparate, Chimia materiei prime, Toxicologia, Grafica inginerească, Tehnologii promoționale, Corespondența comercială, Utilaj tehnologic. Toate aceste discipline au cuprins lecții teoretice, paractice chiar și studiul individual ghidat. Lecțiile la disciplinile de specialitate le petrecem în laborator, echipat cu utilaje care ne oferă posibilitatea să realizăm experimente, lucrări practice, iar noi, studenții purtăm halate albe.

Lecțiile la colegiu le îmbinăm armonios cu activitați extracurriculare. Am participat la Universiada 2020. Am efectuat experimente interesante la chimie: distilarea pentru obținerea uleiului volatil din ghimbir, determinarea substanțelor minerale, a vitaminelor și antioxidanților, antiinflamatoarelor topice și antialergicelor în produsele cosmetice.

În fiecare an participăm la proiecte eTwinning care ne oferă posibilitatea să ne întâlnim virtual cu elevi din alte școli din Europa. Proiectele eTwinning la care am participat: ”Peer bullying in schools, Responsible Assistance Reporters Around Europe, My colourful world, Siguranța pe internet, Săptămânile eTwinning, au inclus acivități online dar și ateliere de lucru pe teren la colegiu. În cadrul cercului eTwinning învățăm instrumente web, apoi avem sarcina de a crea produse proprii, prezentări, eseuri, colaje și postere. Este forte bine că activitatea la colegiu nu e axată doar pe lecții disciplinare, viața extracuriculară este tumultoasă, plină de evenimente tradiționale, originale și creative. Bunăoară desfășurarea sărătorilor tradiționale: ,,Balul bobocilor, Cercul de dans popular și cântec, Ziua profesorului, Mărțișor, Sfântul Valentin, Sărbătorile de iarnă sau Craciun și Pascale”, demonstrează, că avem tineri talentați, ingenioși și devotați.

Anii de studiu în colegiu sunt cei mai frumoși și productivi, aici este locul unde îmi dezvolt pas cu pas pasiunea mea.